Belangrijk in het tennis is om een snaar te kiezen die bij jouw speelstijl past. Gemakkelijk is dat niet, want welke tennissnaar past nou precies bij jou? Ben jij een speler die veel waarde hecht aan een gevoelige en zeer comfortabele snaar? Dan zijn darmsnaren de ideale tennissnaren voor jou.

Darmsnaren | Tennissnaren bij Racketsbespannen

Wat zijn darmsnaren?

Niet alleen instrumenten worden gemaakt van darmsnaren, maar ook tennissnaren bestaan uit dit comfortabele en gevoelige materiaal. Velen noemen de darmsnaar nog steeds de beste snaar die er bestaat, elastisch, natuurlijk en vol gevoel. De darm tennissnaren worden gemaakt van koeiendarm en staan ook wel bekend om de Natural Gut snaren. Een comfort tennissnaar die zorgt voor het ultieme balgevoel. De eerste producent van de tennis darmsnaren was de Fransman Pierre Babolat die in 1875 deze snaren introduceerde op de tennismarkt. Niet alleen vanwege deze darmsnaren werd Babolat vervolgens bekend, maar voornamelijk omdat het al gauw een van de grootste aanbieders werd van tennis, badminton en squash artikelen. Na de introductie van tennissnaren uit darm volgden vele andere producenten en werd het een van de populairste soort tennissnaren.

Kenmerken darm tennissnaren

Maar waarom darmsnaren? De darmsnaar is een zeer elastische en zachte snaar die ervoor zorgt dat spelers weinig kracht hoeven te zetten om de bal gecontroleerd terug te spelen. Wegens het zachte materiaal is de speler in staat ballen gemakkelijker te plaatsen en te slaan waar jij de bal voor ogen hebt. Stijve tennissnaren zijn daarom ook in de verste verte niet te vergelijken met het ultieme comfort van de darmsnaren. De darmsnaren kunnen bovendien trillingen goed absorberen waardoor dit een ideale aanrader en oplossing is voor spelers met blessures. De snaar is simpelweg minder belastend voor de spieren dan ander soort snaren.

Nadelen darmsnaren

Zitten er dan alleen voordelen aan de darmsnaar? Nee, want ondanks dat het een elastische, natuurlijke en zachte snaar is, kiezen veel spelers nog steeds voor polyester of nylon tennissnaren. Simpelweg om de reden dat darmsnaren nog steeds erg duurzaam en weergevoelig zijn. Darmsnaren zijn verreweg de duurste snaren op de markt aangezien deze natuurlijke snaren worden gemaakt van geselecteerde delen van koeien.

Ook zijn de darmsnaren hygroscopisch waardoor de snaren gemakkelijk vocht opnemen. In het geval van slecht weer zal dit ten koste gaan van de soepelheid en spankracht van de snaar. De bespanning zal snel gaan rafelen en eerder breken. De darm tennissnaren hebben over het algemeen een korte levensduur.

Conclusie

Er is momenteel een steeds duidelijkere verschuiving zichtbaar in het gebruik van darmsnaren. In Nederland wordt wegens het vochtige klimaat steeds eerder gekozen voor vochtbestendige tennissnaren. Als tennisspeler moet daarom een afweging gemaakt worden tussen enerzijds een zeer elastische snaar met het hoogst mogelijke comfort en anderzijds het duurzame en weergevoelige karakter van deze darm tennissnaar.