Het menselijk lichaam is een ontzettend indrukwekkende machine. Desondanks kan het voorkomen dat er blessures ontstaan die het normaal functioneren duchtig hinderen, zonder dat je meteen weet waar die blessure vandaan komt. Een dergelijke blessure is de tennisarm, ook wel een tenniselleboog genoemd. Deze bijzonder vervelende blessure komt, zoals de naam al enigszins verraad, voornamelijk in tennismiddens voor maar is zeker en vast niet exclusief voorbehouden aan de liefhebbers van het racket. Jammer genoeg wordt er al te vaak veel te lang gewacht voor mensen met een tenniselleboog hulp zoeken. Maar hoe herken je nu wanneer je een dergelijke blessure hebt opgelopen? Wat zijn de symptomen? Wat is een tennisarm en hoe loop je het op?

Tennisarm of tenniselleboog

Wat is een tennisarm nou eigenlijk?

Een tennisarm is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende blessures. De gemeenschappelijke factor is dat het draait om last aan de buitenzijde van de elleboog. Concreet gaat het altijd om een ontsteking van het peesweefsel in de richting van de handrug bij aanhechting van de elleboogspier aan het elleboogbot. Je ziet meteen waarom een tenniselleboog als gangbaar synoniem telt.

De oorzaken van de tenniselleboog

Kort gezegd is de tennisarm, of ook wel epicondylitis lateralis, een overbelastingsaandoening. Je krijgt er dus last van door een verkeerde beweging weken tot maandenlang te herhalen. Dit is dan ook meteen de reden waarom tennissers er vaak last van hebben: een verkeerde techniek geeft al snel aanleiding tot het verkeerd repeteren van de beweging. Naast tennis lopen mensen die vaak typen, fabrieksarbeiders aan de band en in de regel zowat iedereen die eenzelfde beweging vaak moet uitvoeren risico op een tenniselleboog. Zo kan het dus perfect voorkomen dat je nog nooit een tennisracket hebt aangeraakt maar toch opgezadeld zit met een tenniselleboog.

Tennisarm klachten

Tennisarm symptomen zijn bijzonder uiteenlopend doordat de ontsteking niet altijd op eenzelfde plaats voorkomt. Algemene tennisarm klachten zijn echter zonder al te veel problemen te omschrijven. De pees is ontstoken wat er uiteraard voor zorgt dat bij elke beweging van de elleboog je pijn zult voelen. Deze pijn kan uitstralen richting de bovenarm of alternatief richting de pols en de hand. Bovendien treed er krachtverlies op in de ontstoken arm. Een simpele test is een stoel proberen op te nemen met de ontstoken arm: een helse opdracht. Tennisarm symptomen zijn verder dat het volledig strekken van de elleboog een bijzonder pijnlijke ervaring is en dat je last krijgt van ochtendstijfheid in de arm.

De tennisarm klachten stoppen hier echter nog niet. Afhankelijk van het niveau van ontsteking kan er zelfs moeite ontstaan om simpele voorwerpen als een kopje op te nemen. Het gebruik van de computermuis wordt moeilijker en ook een vuist is niet simpel meer te maken. Ten slotte is het ook zo dat de coördinatie in de getroffen arm zichtbaar achteruit gaat.

Herken je enkele van de bovenvermelde tennisarm symptomen? Dan is het niet aangeraden bij de pakken te blijven zitten. De pijn negeren zal de blessure enkel maar verergeren en dat is geen goede uitkomst.