Ben jij een liefhebber van de Natural Gut snaar, maar is de natuurlijke darm net iets te kostbaar. De multifilament snaren tonen veel overeenkomsten met deze darmsnaren en is een goede alternatieve tennissnaar. De hoog elastische en gevoelige multifilament snaar is een ideale snaar voor zowel wedstrijdspelers, recreanten en clubspelers.

Multifilament snaren

Wat zijn multifilament snaren?

De naam zegt het al grotendeels: multi (meerdere) filament (draad). Een tennissnaar die bestaat uit meerdere draden die zijn gebundeld tot één snaar. Multifilament snaren zijn synthetische tennissnaren gemaakt van nylon. Het voornaamste verschil tussen nylon en multifilament snaren is dat nylon snaren bestaan uit een vaste kern en de multifilament snaar uit honderden, misschien wel duizenden in elkaar gewikkelde lagen. Dit zorgt voor meer comfort in de slag en een hogere elasticiteit dan wanneer de snaar is voorzien van een vaste kern. Deze extreem dunne lagen zijn zonder coating gevoelig voor slijtage. Om deze bundeling van lagen is daarom een beschermende coating aangebracht ter voorkoming van het vroegtijdig knappen van de snaar.

Doordat multifilament snaren uit meerdere in elkaar gewikkelde lagen bestaat, zorgt dit voor een duurdere constructie dan een simpele polyester of nylon snaar met vaste kern. Toch is het synthetische materiaal goedkoper dan de Natural Gut snaar en blijft de natuurlijke darm de meest kostbare snaarsoort.

Kenmerken multifilament snaren

Zoals eerder gezegd lijkt de multifilament snaar qua speeleigenschappen op de natuurlijke darmsnaar (Natural Gut). Dit komt door de (twisting) constructie en de meerdere dunne lagen waaruit de multifilament snaar bestaat. De snaar zorgt voor het ultieme balgevoel en veel comfort in de slag. Wegens de hoge elasticiteit kan veel power en balversnelling aan de slag gegeven worden. Deze snaar is een aanrader voor type spelers die houden van controle en gevoel in de bespanning. Daarentegen is de levensduur een het meest genoemde nadeel van deze soort tennissnaren. Doordat gebruik is gemaakt van meerdere flinterdunne lagen, zullen deze eerder breken dan wanneer een snaar is voorzien van een vaste kern. De coating en de lagen slijten eerder waardoor multifilament snaren over het algemeen een kortere levensduur hebben dan nylon of polyester snaren.

Conclusie

De multifilament snaar is een veelzijdige snaar die voor diverse tennisspelers en speeleigenschappen geschikt is. Deze snaar bestaat uit meerdere samen gewikkelde lagen die wegens deze constructie voor een hoge elasticiteit en een optimaal balgevoel zorgt. Het voornaamste nadeel van deze tennissnaar is dat deze zich kenmerkt door de kortere levensduur. Wanneer de coating verloren gaat, zal de snaar sneller rafelen en uiteindelijk breken. Desalniettemin is het een échte aanrader voor de allrounders.

Favoriete multifilament snaren:

Head Rip Control 200M
Bestel nu!
Dunlop D Tac Silk 17G 200M
Bestel nu!
Wilson Sensation 16L 200M
Bestel nu!