De tennis grip is het deel van het racket waar de speler zijn of haar hand op plaatst. Het kiezen van de juiste gripmaat is belangrijk omdat dit van invloed kan zijn op uw comfort, grip en prestaties op de baan. In dit artikel bespreken we wat een grip is, welke soorten tennis grips er zijn, hoe u kunt bepalen welke gripmaat u nodig heeft en wat het verschil is tussen een overgrip en een basisgrip.

Wat is een tennis grip?

Een tennis grip is het omhulsel dat over het handvat van het tennisracket wordt geplaatst. Het biedt een oppervlak voor de speler om zijn of haar hand op te plaatsen en zorgt voor een betere grip op het racket.

Soorten tennis grips

Er zijn verschillende soorten tennis grips die spelers kunnen gebruiken. De meest voorkomende soorten grips zijn de Eastern grip, de Continental grip en de Western grip. De Eastern grip is de meest gebruikte grip bij beginners en biedt een goede balans tussen kracht en controle. De Continental grip wordt meestal gebruikt voor volleys en services en biedt meer controle. De Western grip wordt gebruikt door spelers die veel topspin willen genereren en biedt meer kracht.

Hoe bepaal ik de juiste gripmaat?

De juiste gripmaat is afhankelijk van de grootte van uw hand. Een grip die te groot is kan leiden tot verlies van controle en een grip die te klein is kan leiden tot vermoeidheid en blessures. Om de juiste gripmaat te bepalen, kunt u een gripmaat tester gebruiken of een liniaal en meetlint. Meet de afstand van de top van uw ringvinger tot de lijn waar uw handpalm begint. De meeste volwassen spelers hebben een gripmaat tussen de 4 1/8 en 4 5/8 inch.

Verschil overgrip en basisgrip

Naast de verschillende soorten tennis grips zijn er ook twee verschillende soorten omhulsels voor het tennisracket, namelijk de overgrip en de basisgrip. Een basisgrip is het omhulsel dat rechtstreeks op het racket wordt geplaatst. Het is dikker en duurzamer dan een overgrip en gaat langer mee. Een overgrip daarentegen is een dunner en plakkerig materiaal dat bovenop de basisgrip wordt geplaatst. Overgrips kunnen helpen bij het absorberen van zweet en bieden extra grip voor spelers die moeite hebben met het vasthouden van het racket. Overgrips zijn echter niet zo duurzaam als basisgrips en moeten vaak worden vervangen. Het kiezen van de juiste grip hangt af van uw persoonlijke voorkeur en speelstijl.

Conclusie tennis gripmaat

De juiste gripmaat voor uw tennisracket is belangrijk voor uw comfort, grip en prestaties op de baan. Kies een grip die past bij uw speelstijl en meet uw hand om de juiste maat te bepalen. Neem de tijd om verschillende grips uit te proberen om te bepalen welke het beste bij u past. Een goede grip kan u helpen uw spel te verbeteren en blessures te voorkomen.