Het is iets waar mensen buiten de sport nauwelijks bij stilstaan en ook nieuwkomers vaak even van schrikken: de ene tennisbal is de andere niet. Er zijn immers diverse soorten tennisballen beschikbaar op de markt die elk hun eigen functie en hun eigen kenmerken hebben. Wat voor soort tennisbal je dient te gebruiken hangt dan ook af van het type speler dat jij bent. Om te vermijden dat je voor paal staat volgende keer dat iemand het over tennisballen heeft, staan we even stil bij wat er allemaal op de tennismarkt te vinden is.

Soorten tennisballen

Gasgevulde tennisballen

Gasgevulde tennisballen zijn, zoals de naam al zou moeten vertellen, met gas gevuld. Dit betekent dan ook dat de druk aan de binnenkant merkbaar hoger is dan de druk aan de buitenkant van de bal. Het logische gevolg? Een bal die zeer goed zal stuiteren. Dit is dan ook het meest populaire type tennisbal die je zal treffen op toernooien. Handige tip daarbij: laat het blik of de koker waarin ze verpakt zitten ruim op voorhand wat luchten. Doe je dit niet dan zullen de ballen niet optimaal stuiteren vanaf het eerste gebruik. Wat is het grote voordeel aan de gasgevulde tennisbal? Hij voelt comfortabel aan en er zit meer controle op de bal. Dit komt omdat het contact met het tennisracket net wat langer duurt. Let wel: deze soort tennisballen hebben geen al te lange levensduur en verliezen relatief snel aan kwaliteit.

Drukloze tennisballen

Bij drukloze tennisballen zit er helemaal geen verschil in druk tussen de binnenkant en de buitenkant. Dit heeft tot gevolg dat de ballen minder hard stuiteren en ook langer mee zullen gaan dan de gasgevulde soort. Maak je echter geen zorgen: het verschil in stuit is redelijk miniem en zal in tegenstelling tot bij gasgevulde ballen gelijk blijven gedurende de hele levensduur. De duurzame eigenschappen van drukloze ballen maken deze bijzonder geschikt voor tennislessen. Een klein nadeel is dat de bal zwaarder aanvoelt en een grotere belasting van de arm vereist. Iets wat op zijn beurt weer een aanleiding kan zijn tot blessures.

Stage tennisballen

Stage ballen worden gebruikt bij beginnende tennissers. In de regel zullen dit dan ook voornamelijk kinderen zijn. Een stagebal is gevuld met microcellen die gevuld zijn met lucht. Het gevolg is een harde tennisbal die niets zal verliezen van zijn hardheid gedurende de levensduur van de bal. De reden dat de stage ballen bij kinderen gebruikt worden is omdat ze minder hard stuiteren en dus meer tijd geven om te reageren.

Tennisballen groen

Je hebt misschien al wel eens groene tennisballen op de baan gezien. Dit zijn tennisballen die in principe zijn voorbehouden aan kinderen tussen de 10 en de 12 jaar oud. De groene tennisbal is zachter en lichter dan een gewone tennisbal en stelt de kinderen in staat om het hele veld te bestrijken zonder de extra belasting van een normale tennisbal.

Tennisballen oranje

Oranje tennisballen worden gebruikt bij kinderen tussen de 8 en de 11 jaar. Dit overlapt een beetje met de groene ballen maar veel hangt af van de lengte en kracht van het kind. De oranje tennisbal is lichter en zachter dan een normale en dan een groene tennisbal. Ideaal om de kinderen op eigen tempo met tennis vertrouwd te maken.